Voeding.
De belangrijkste onderdelen van de voeding van de cavia zijn water, hooi, brokjes en groenten.
In het wild eten ze de hele dag door en zijn ze de hele dag in de weer met grassen, bladeren, planten en bloemen.
Cavia's eten een deel van hun eigen keutels weer op. Ze eten de zachte blinde darm keutels direct uit de anus. Deze keutels bevatten weinig vezels maar veel voedingsstoffen en vitamines; op deze manier wordt 20% van zijn eiwitbehoefte en 100% van de behoefte aan vitamine B en K gedekt.
Calciumblokken of knaagstenen vergiftigen de nieren van de cavia’s en geven een verhoogde kans op blaasstenen en zijn daarom niet geschikt voor ze!
Ook in de thuissituatie zal een cavia veel met eten bezig willen zijn en daarom moet een cavia de hele dag vers hooi tot zijn beschikking hebben. Het hooi dient niet alleen als voedsel; ze liggen erop, het speelt een rol in de slijtage van de tanden en de vezels zijn belangrijk voor de spijsvertering. ook zijn ze dol op groentjes.
Geef ze niet téveel groenvoer, zeker niet teveel "natte" groentjes zoals komkommer, sla, etc. Wees hier beperkt in per dag, ze raken heel snel aan de diarree als je er te scheutig mee bent. Ze zijn dol op paprika, wortel, ijsbergsla, peterselie, bleekselderij, druiven, besjes, etc.
Welke groentes mogen niet aan cavia's gevoerd worden?
Wat giftig is voor je cavia is rabarber, ui, champignons, aardappel, boontjes, prei.
De groentes die je geeft mag je nooit koken en ze moeten vers zijn!
Koolsoorten mag, maar ook dit zeer beperkt in verband met gasvorming. Daarnaast geef je ze (ongeveer 20 gram per cavia) droogvoer. Droogvoer kan bestaan uit korrels (pellets) of uit gemengd voer. We raden je aan korrels te geven, want cavia’s hebben de neiging bij gemengd voer vooral te eten wat ze het lekkerst vinden en dat is niet per se het gezondst.
Mijn cavia's zitten qua droogvoer op HAVENS cavia anti Stress.
Wat voor verzorging hebben cavia's nodig?
Zorg voor een goed geventileerde, maar tochtvrije behuizing. De cavia’s moeten voldoende beweging hebben om samen te bewegen, spelen, slapen en eten zonder dat ze elkaar irriteren. Zorg dat ze minstens 1x per week een zuiver hok hebben. Maak het hok goed schoon met een sopje en droog alles goed af zodat er geen natte plekken ontstaan. Plaats een goede bodembedekking en een dikke laag hooi.
Een cavia is van nature een prooidier, die door zijn meeste natuurlijke vijanden van bovenaf aan wordt gevallen. Benader je diertje daarom nooit van boven en ook niet te abrupt. Daar zou hij erg van kunnen schrikken.
Win langzaam zijn vertrouwen door hem bijvoorbeeld wat zacht voer uit je hand te laten eten. Natuurlijk is de verzorging van je dieren niet compleet als dit niet met veel liefde en bewuste aandacht gebeurt. Of cavia’s het prettig vinden om aangehaald te worden, verschilt. Ontdek dat op een rustige manier en respecteer de grenzen van je cavia. Vindt hij het niet prettig om bij je te liggen en stevig vastgehouden te worden? Dwing hem daar dan niet toe en vindt uit waar hij wel plezier aan beleeft.
Opstandige pubers in huis?
Een cavia komt meestal rond zijn zesde levensmaand in de pubertijd, alhoewel dit ook eerder kan gebeuren. Op dat moment kan je vredelievende vriendje of vriendinnetje opeens rebels worden. Hij kibbelt dan met zijn soortgenootje en valt hij deze mogelijk aan. Maar weest gerust, net als bij mensen gaat ook deze fase weer voorbij.
Het knippen van de nagels.
Ook dit is een belangrijk onderwerp. zorg dat de nagels nooit TE lang worden, hier kunnen ze vaak veel problemen mee krijgen. Zelf knip ik mijn diertjes om de 4 a 5 weken, zodat ze een mooie lengte hebben.
Mocht je hier meer over willen weten, informeer gerust bij mij!
Ziektes bij cavia's.
Ziekten bij cavia’s zijn alleen voor een oplettend oog vroeg te ontdekken. Ze zijn van nature prooidieren, het zit daarom in hun instinct zwaktes zoveel mogelijk te verbergen. En als dat niet meer lukt, weg te kruipen en zich zelf te verbergen. Wanneer een natuurlijke vijand eenmaal door heeft dat een cavia verzwakt is, zal deze immers snel toeslaan. Dit gedrag vertonen ze vandaag de dag dus nog steeds.
Aan welke symptomen je ziekten bij cavia’s herkent, verschilt per aandoening. Toch zijn er wel algemene signalen te noemen, waar je bij je cavia sowieso goed op moet letten:
-Kreupel lopen
-Zich veel minder of niet meer laten zien
-Verdikkingen over het cavialijfje
-Slecht uitziende vacht
-Veel meer of juist minder plassen
-Diarree of minder ontlasting
-Verstoorde ademhaling
Herken je één of meerdere van deze symptomen bij je knaagdier? Overleg dan met een dierenarts wat te doen.
Ze houden van veel ruimte om hun heen zodat ze zich ook even terug kunnen trekken van elkaar als ze daar behoefte aan hebben.
Laat je cavia’s regelmatig los lopen, zodat ze hun ei kwijt kunnen. Bijvoorbeeld in een rennetje in de huiskamer of bij mooi weer lekker buiten op het gazon. Op die manier is het een stuk minder erg als cavia’s in een hok zitten: als ze er maar vaak uit mogen om de beentjes te strekken!
Tip: een drinkflesje kun je gemakkelijk schoonmaken met een flessenborstel of door er ongekookte rijst en een beetje warm water in te doen en ermee te schudden. Doe dit met je vinger op de dop om de fles dicht te houden. Doe je dit met het dopje erop dan zal er rijst in het drinktuitje komen en verstoppen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb